kunst in de trein

Verouderde treinstellen van het type GSM III werden gerenoveerd met per treincoupé meer transparantie in verband met veiligheid en sociale controle.
Opdracht was op de glazen tussenpanelen -transparante- kunst aan te brengen, zodat er toch enige privacy voor de reiziger ontstond.

nsPRETenKRAP P1280785 200Mijn opzet was de transparantie optimaal te gebruiken. Daarvoor heb ik tweedelige woorden over activiteiten nà de treinreis gekozen die per deel ook een zelfstandig woord vormen, zoals pret-park, sport-club, lach-film, tuin-huis, zee-reis, dag-trip,  gast-vrij, film-fan, buiten-spelen, kaart-spel, reis-boek…

Door deze losse woorden gespiegeld op een paneel te plaatsen ontstaat aan beide zijden een ander beeld en is er sprake van schijnbaar onleesbare nsTERPenPARK P1280785 200decoratie. De reiziger kan plots de verrassing ervaren: ‘goh, daar staat wat!’ en nieuwsgierigverder gaan zoeken. Of het alleen als decoratie zien.

Het bleven schetsontwerpen. Werken met tekst werd risicovol bevonden: het kan leiden tot misverstanden, onplezierige reacties oproepen enz.


Comments are closed.