ER WAS EENS

is een ruimtelijk manuscript voor VEDUTE te Amsterdam.*
Vedute (1991) is opgericht met als doel een ‘bibliotheek op te bouwen van ‘ruimtelijke manuscripten’: driedimensionale objecten die als gevisualiseerde gedachten het begrip ruimte zichtbaar en toegankelijk maken. Vedute benadert ‘makers’ uit vele disciplines met het verzoek hun persoonlijke opvattingen over ruimte te verbeelden in een werk dat in gesloten vorm
44  x 32 x 7 cm meet.

ERWAS677-9 P3231056 200

Inmiddels bestaat de Vedute collectie uit ruim 150 unieke en zeer uiteenlopende beeldende uitspraken over ruimte.

ERWASEENS687-12 P1290808 200Ruimte-begrippen in grafisch ontwerp zijn o.a. interlinie en spatiëring: witruimte tussen regels en letters onderling. Bij de door mij ontworpen lettervorm CORDOBA gaat het begrip ruimte verder, omdat de CORDOBA gebaseerd is op de minimale vorm om nog als letter herkenbaar te zijn. Bij de CORDOBA als schijnbaar onleesbare decoratie is het gebruik van interlinie en spatiëring minimaal en het ultieme antwoord op bovengestelde vraag.

De tekst ‘ER WAS EENS’ is universeel en nodigt uit om je eigen verhaal te maken. Het materiaal rubber ruikt en refereert aan stempelen / drukken, nodigt uit om vast te pakken. De losse lettervormen nodigen uit tot het maken van nieuwe lettercombinaties, van nieuwe letter’bouwsels’, van weer een eigen verhaal…. De aluminium matrijs, waarin de rubberen lettervormen gevulkaniseerd zijn, fungeert in gesloten vorm als letterhouder / lettersteun en  de uitstekende lettervormen vragen om gepakt te worden en het verhaal te openen…..

*De collectie van Vedute is nu als langdurig bruikleen ondergebracht bij het Nederlands Architectuur Instituut te Rotterdam. In de studiezaal van de bibliotheek van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam is met enige regelmaat een aantal manuscripten tentoongesteld. Bovendien organiseert het museum regelmatig bijeenkomsten waar toelichting wordt gegeven op een aantal manuscripten.

Comments are closed.